Antioksidansi - koja ima je uloga?




                                           Antioksidansi - njihova uloga


Antioksidansi osiguravaju tijelu snažnu obranu od bolesti i bolesti, a to čine uglavnom neutraliziranjem slobodnih radikala i sprečavanjem oksidativnog stresa i oštećenja.
Oksidacijsko oštećenje je ono što se događa kada se jabuka prereže na pola i ostavi na šalteru da trune. Eventualna degradacija ploda rezultat je bujnosti slobodnih radikala.

Ista stanična degradacija događa se unutar ljudskog tijela kada nema dovoljno antioksidanata koji bi neutralizirali slobodne radikale. Zbog toga količina i kvaliteta antioksidanata koje pojedinac uzima kao dio svoje svakodnevne prehrane igra ključnu ulogu u ukupnom zdravlju.


                    Kako antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale?


Da bi shvatili kako antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale, treba znati što je to slobodni radikal. Stabilni atomi u tijelu imaju osam elektrona u njihovoj vanjskoj ljusci. Kada atomu nedostaje jedan ili više elektrona, on postaje nestabilan i tada se smatra slobodnim radikalom.

Budući da je uloga atoma da se veže s drugim atomima u tijelu, slobodni radikali daju ili uzimaju elektrone iz zdravih, stabilnih atoma, stvarajući tako dodatne nestabilne atome ili više slobodnih radikala. To je početna faza lančane reakcije koja može uzrokovati bolesti, napredovanje starenja, pa čak i rak.

Nevjerojatna stvar kod antioksidansa je da njihovi atomi ostaju stabilni, čak i sa manje od osam elektrona u njihovim vanjskim školjkama. Zbog toga slobodni radikali mogu uzeti elektron od antioksidacijskog atoma i stabilizirati se bez da antioksidativni atom postane slobodni radikal. Drugim riječima, kada slobodni radikal uzme elektron od antioksidansa, oba atoma ostaju stabilna.


                                            Vrste antioksidansa


Postoje tisuće različitih vrsta antioksidansa u prirodi, ali one koje su od najveće važnosti za ljudsko zdravlje uključuju astaksantin, neke enzime kao što su superoksidni dismusaza, vitamini A, C i E, beta-karoten, selen, likopen, lutein, Koenzim Q10, fitinska kiselina, flavonoidi i polifenoli.

Antioksidansi su također podijeljeni u dvije kategorije - vodotopivi (hidrofilni) i masno-topljivi (hidrofobni). Antioksidanti topljivi u vodi pretežno reagiraju s oksidansima u staničnom citosolu i krvnoj plazmi, dok antioksidansi topljivi u mastima štite stanične membrane od lipidne peroksidacije.

                                                Izvori antioksidanasa





Tijelo do neke mjere proizvodi antioksidanse, ali nije sposobno proizvesti dovoljno da ga zaštiti od progresivne reprodukcije slobodnih radikala. Zbog toga je potrebno svakodnevno nabavljati nove antioksidanse kroz hranu koju jedemo.
Antioksidansi su dostupni u gotovo cijeloj i prirodnoj hrani koja se nalazi u prirodi, ali čak i uz zdravu prehranu, zbog nezapamćenih razina onečišćenja, kontaminanata i kemikalija u suvremenom životu, trebali bismo svaki dan dopunjavati dobrim antioksidacijskim dodacima.

Primjeri hrane bogate antioksidansima uključuju:


  • tamno zeleno povrće (kelj, špinat, prokulica, brokula itd.)
  • narančasto povrće i voće (mrkva, marelice, breskve, bundeve, dinja itd.)
  • crveno povrće i voće (crvena paprika, rajčica, lubenica, brusnice, grejp, papaja itd.)
  • ljubičasto povrće i voće (grožđe, borovnice, šipak itd.)
  • cjelovite žitarice, sjeme i zob
  • grah
  • proteine (crveno meso, piletina, jaja, morski plodovi, svinjetina itd.)
  • ostale izvore: zeleni čaj, kava, kakao, češnjak, krumpir i određeni začini poput cimeta, klinčića, origana i kurkume
  • antioksidativni dodatke



                          Članak o prirodnim antioksidansima u prehrani pročitajte ovdje.

                                                 

                                                 Antioksidativni učinci



Vitamin E je posebno koristan za kožu, dok beta-karoten pomaže u zaštiti očiju i tijela od oštećenja uzrokovanog UV zračenjem.

Jednostavno prilagođavanje vaše prehrane kako biste uključili više hrane bogate antioksidansima i korištenje antioksidativnih dodataka utjecat će na vaš izgled i dojam.



                                         Forever Garlic-Thyme


Forever Garlic-Thyme - Češnjak i majčina dušica, dva snažna antioksidansa koja se nalaze u Forever Garlic-Thyme u idealnoj kombinaciji čine snažan alat u održavanju dobra zdravlja.

                                 Za više informacija o proizvodu posjetite moju web stranicu.


NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS U VAŠOJ ZEMLJI!



UKUSAAUSTRALIA
CANADACZECHGREECE
LUXEMBOURGBELGIUMSPAIN
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDNETHERLANDS
IRELANDSLOVAK REPUBLICPORTUGAL

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!


Napomena:
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.
Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.
Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ginko biloba - zdravstvene prednosti

Detox uz New C9 program- New Clean 9