Higijena ruku – zdravstvene prednosti pravilnog i čestog pranja

Higijena ruku

Higijena ruku – ne traje dugo a sprječava širenje bolesti


Higijena ruku
Higijena ruku je vrlo važna zbog sprječavanja širenja bolesti i infekcija. Sapun i voda mogu spasiti živote. U zdravstvenim ustanovama dobra higijena ruku usporava širenje otpornih bakterija.
Kao zdravstvenom djelatniku vrlo mi je važna higijena ruku, kako u zaštiti bolesnika tako i u zaštiti svoga zdravlja.
Možda ne razmišljamo dovoljno o ponašanju koje može promicati dobro zdravlje ili dovesti do rizika. Higijena ruku treba biti rutinski dnevni zadatak. No, je li javnost dobro informirana o prednosti higijene ruku tj. njenoj važnosti i kako to učiniti kako treba? 
Pranje ruku traje samo 30 sekundi,  ne košta gotovo ništa, a može spriječiti širenje ozbiljnih bolesti i spasiti živote. Pomaže spriječiti širenje bakterija otpornih na antibiotike i smanjuje infekcije u zdravstvenim ustanovama. 

                                              Mikroorganizmi:

U mikroorganizme ubrajamo bakterije, viruse, alge, praživotinje i gljive. Neki od njih mogu biti uzročnici bolesti. Površina naše kože nije sterilna, na njoj se nalaze mikroorganizmi koji su stalni “stanovnici” naše kože i nazivaju se rezidentna mikroflora. Oni imaju veliku ulogu u zaštiti od  mikroorganizama koji mogu izazvati bolest. Tijekom svakodnevnih aktivnosti ruke se kontaminiraju mnoštvom mikroorganizama iz okoline – preko kontakata s kontaminiranim površinama, predmetima, ljudima, životinjama, itd. Te mikroorganizme koji nisu stalno prisutni na koži ruku, nego se povremeno na njoj nakupljaju kontaktom nazivamo tranzitorna mikroflora. 
Potencijalni uzročnici bolesti mogu se putem kontaminiranih ruku unijeti u organizam kroz probavni sustav , dišni sustav, spojnicu oka ili preko oštećene kože (veće ili manje rane na koži, ogrebotine).

                  Kako spriječiti širenje patogenih mikroorganizama?

Naviku redovitog pranja ruku treba usaditi u navike ponašanja već u djetinjstvu.
Redovito i pravilno pranje ruku spriječit će širenje većine zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti nečistim rukama.  Zaštitite rane (posjekotine, ogrebotine) zavojima, flasterima ili zaštitnim rukavicama, jer oštećena koža je osjetljiva za infekcije.
Kada trebamo prati ruke?
Higijena ruku – ruke uvijek treba prati kad su vam vidljivo uprljane.
No trebamo ih prati i:
Prije:
  • jela, pripreme hrane,
  • dojenja  i hranjenja djeteta,
  • aktivnosti koje obavljate s djetetom, pogotovo novorođenčetom i dojenčetom,
  • dodirivanja usta, nosa ili očiju,
  • kontakta s bolesnom osobom.
Poslije:
  • uporabe toaleta ,
  • brisanja nosa, kihanja, kašljanja
  • mijenjanja pelena,
  • dodirivanja predmeta kontaminiranih tjelesnim izlučevinama ili krvlju,
  • kontakta s bolesnom osobom,
  • kontakta sa životinjama,
  • nekih aktivnosti kao što je iznošenje smeća, čišćenje,
    povratka u dom izvana (iz šetnje, igranja, kupovine),

Postupak higijenskog pranja ruku:

Higijena ruku
  • skinite prstenje i ostali nakit,
  • ruke namočite u tekućoj, po mogućnosti toploj vodi,
  • nasapunajte ruke sapunom (bolje je koristiti tekući sapun ), dobro istrljajte cjelokupnu površinu ruku: dlanove, nadlanice, površine kože između prstiju, područje ispod noktiju, kožu zapešća, u trajanju 30 sekundi,
  • isperite cjelokupnu površinu kože ruku (šake i zapešće) pod tekućom (toplom) vodom,
  • osušite – obrišite ruke. Ako koristite pamučni ručnik, isti treba služiti samo za brisanje ruku i mora  se često mijenjati i ne smije ga koristiti druga osoba. Ako perete ruke u javnom toaletu (u restoranu, kafiću, trgovini i sl.), ruke osušite papirnatim ručnikom, slavinu zatvorite papirnatim ručnikom, izbjegavajući kontakt oprane kože ruku sa slavinom. Uporabljeni papirnati ručnik bacite u koš. U takvim toaletima ruke se mogu umjesto brisanja papirnatim ručnikom, osušiti na aparatu s toplim zrakom. Pri izlasku iz toaleta, izbjegavajte rukama dodirivati okolne površine.

Higijenska dezinfekcija ruku:

Kada sapun i voda nisu dostupni, ruke se mogu oprati preparatima koji sadrže dezinficijense.
Na tržištu postoji više pripravaka koji sadrže dezinficijens na bazi etilnog alkohola ili izopropranola. Ova sredstva upotrebljavaju se nakon standardnog pranja ruku u svrhu antisepse, naročito u bolničkim uvjetima te se tako u dodatnoj mjeri nakon redovitog pranja ruku, smanjuje broj mikroorganizama na minimum. Primjenjuju se nakon pranja ruku sapunom i vodom, utrljavaju se u kožu ruku prema uputama proizvođača, a najčešće je to oko 30 sekundi, dok se koža ne osuši.
Dezinfekcijska sredstva treba birati pažljivo, moramo voditi pritom računa o njihovim aktivnim sastojcima i karakteristikama. Upotrebljavati ih samo kada želimo postići produljenu antimikrobnu aktivnost na rukama ili kada nemamo vode u blizini. Kada sapun i voda nisu dostupni, ruke se mogu oprati preparatima koji sadrže dezinficijense. Na tržištu postoje u nekoliko oblika: kao tekućina – dezinficijens za ispiranje ili kao vlažne maramice ili ručnici. Korisni su medicinskom osoblju a i u svakodnevnom životu (npr. na putu, na izletu, u parku, na ulici, nakon posjeta bolnici, nakon vožnje autobusom ili tramvajem) kada nema vode u blizini.
Forever Hand Sanitizer           Forever Hand Sanitizer
                         Za više informacija o proizvodu posjetite našu web stranicu….



NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS U VAŠOJ ZEMLJI!



UKUSAAUSTRALIA
CANADACZECHGREECE
LUXEMBOURGBELGIUMSPAIN
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDNETHERLANDS
IRELANDSLOVAK REPUBLICPORTUGAL

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Napomena:
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.
Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.
Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ginko biloba - zdravstvene prednosti

Detox uz New C9 program- New Clean 9